“Een kloddertje goudgeel hier…”


“… een kloddertje goudgeel daar…”. Als bezige bij van een bepaalde generatie ligt de tv-serie ‘De Familie Knots’ me nog vers in het geheugen. Het heeft niets met het goedje in deze blog te maken, maar als je hun roze nu in goudgeel verandert, begint de strekking van dit verhaal je misschien al te dagen. En het is nog niet klaar met de jeugdherinneringen, want mijn bijnaam was en is (natuurlijk) Marja de Bij naar het bijna-gelijknamige tekenfilmfiguurtje. Toen mijn moeder nog mijn kleding uitkoos, kreeg ik eens een zwart-geel gestreepte trui te dragen, wat niet zo in goede aarde viel. Maar… nu vliegt in het logo van Fietsen voor m’n eten een bijtje en Marja is inmiddels het fietsvriendinnetje van stripfiguur Ben de Westlandse Bij.

Ik heb dus iets met bijen. En met honing, vooral die bij elkaar gefietste uit de streek vandaan. Heerlijk als gezonder zoet in mijn eten en drinken. Ik fiets voor m’n honing! En Natuurlijk Westland in Naaldwijk heeft mijn hart gestolen.

Mijn eerste keer Natuurlijk Westland

Gerrit en Astrid Stuurman ontvingen op 4 maart 2020 hartelijk de delegatie van de Fietsersbond Westland, voor de officiële installatie van de Westlandse Fietsburgemeester. Wethouder Pieter Varekamp hing me in de veranda van Natuurlijk Westland de fietsburgemeestersketting om, onder toeziend oog van bestuursleden, media en publiek, waaronder mijn trotse ouders.

Ik moest schoorvoetend bekennen dat dit mijn allereerste bezoek aan Natuurlijk Westland was, ook al staat deze tip al sinds de start van Fietsen voor m’n eten – Westland op de regiokaart. Daar had ik wel een legitieme reden voor: ik had sinds de start van Fietsen voor m’n eten al zoveel honing uit andere streken bij elkaar gefietst en cadeau gekregen, dat ik nog niet toe was aan een nieuw potje.

Sinds dit eerste bezoek is hier natuurlijk verandering in gekomen. Ik gebruik sindsdien met een grotere regelmaat een kloddertje Westlands goudgeel hier en kloddertje Westlands goudgeel daar…. Tijd voor een achtergrondgesprek met twee lieve mensen die vol passie over hun winkel kunnen praten. Een winkel vol producten voor de productie van honing, om honing in te stoppen, met honing erin verwerkt en natuurlijk de honing zelf, vanuit de streek en daarbuiten. Elke keer als ik Natuurlijk Westland bezoek, kijk ik weer mijn ogen uit. Op iedere plank is wel iets bijzonders te vinden. Hoe is dit zo ontstaan?

Oud-tuinder Gerrit

Na het beëindigen van zijn tuinbouwbedrijf in 2003, waar hij eerst radijs en later lelies teelde, werkte Gerrit nog jaren bij aan tuinbouw gerelateerde Westlandse bedrijven. Tot gezondheidsproblemen ervoor zorgden dat hij thuis kwam te zitten. Omdat Gerrit van aanpakken houdt, volgde hij bij De Werkbij allerlei cursussen voor het houden van bijen. Hij werd hier zo door geïnspireerd dat hij in 2014 bij de Gemeente Westland een plan indiende voor het opzetten van een winkel, met educatie over het belang van bijen voor de natuur en onze omgeving als speerpunt. Die vergunning kwam er rap en zo startte Gerrit een vestiging van De Werkbij naast zijn woning vlakbij de Plas van Alle Winden. De ultieme plaats voor zijn eigen bijenkasten, met al die natuur en wilde bloemen in de buurt. In 2018 veranderden Gerrit en Astrid de naam van de winkel in: Natuurlijk Westland.

Zijn eigen bijen produceren zo’n 50-60 kilo honing per jaar. De rest van de Westlandse honing die Gerrit in zijn winkel graag tapt voor zijn klanten, wordt verzameld bij verschillende imkers in de streek. De kwaliteit is natuurlijk niet te vergelijken met de meeste potjes en knijpflesjes in de supermarkt. Goedkope honing elders is vaak aangevuld met siropen en is verhit, waardoor de werking van de enzymen in de honing grotendeels teniet gedaan is. De honing bij Natuurlijk Westland is zuiver, zo vanuit de honingraat verzameld en verpakt. Dan weet ik wel waar ik voor kies…!

Gezondheidsaspecten

Honing is het speeksel dat bijen uitscheiden bij de verwerking van nectar uit bloemen. Ook al ligt het koolhydratengehalte van honing hoog, het mag gezonder genoemd worden dan andere soorten geraffineerde suiker en zoetstoffen. De enzymen in honing zorgen voor een betere afbreekbaarheid en opneembaarheid van de suikers in het lichaam. Honing heeft een antibacteriële werking en een verzorgende werking op de spijsvertering. Verder kan honing een weerstand verhogende en reinigende werking hebben en kan het goed zijn voor de bloedsomloop en het hart.

Bij Natuurlijk Westland worden ook allerlei aan het natuurlijke productieproces van honing verbonden producten verkocht, zoals stuifmeelpollen en propolis. De stuifmeelpollen blijven bij de zoektocht van de bij naar nectar plakken aan de pootjes. In gedroogde vorm kunnen pollen bij langdurige inname, bijvoorbeeld in de yoghurt bij het ontbijt, een gunstige werking op hooikoorts hebben. Ze zitten vol eiwitten en worden daarom ook vaak door sporters gebruikt. Propolis is de hars van bomen en planten, die de bijen verzamelen om gaten te dichten in de honingraat. Het wordt vermalen tot een heel fijn poeder en verwerkt in verzorgende producten, zoals tandpasta, waarbij het een antibacteriële werking heeft.

Zonder bijen geen eten

Nog een jeugdherinnering: de biologieles! En dan met name die les over de kringloop van de natuur. Zonder bijen vindt er geen bestuiving van vruchtdragende planten plaats en hebben wij geen eten, zo simpel is het. Los van die heerlijke honing die ze produceren, zijn ze dus onmisbaar in het proces van een zaadje in de grond naar eten op je bord.

Dit belang benadrukt Gerrit in het educatieve gedeelte van zijn onderneming. De winkel met imkerijbenodigdheden, glazen potten en honingproducten houdt hem heerlijk bezig. Laten zien hoe bijen honing maken en wat bijen nog meer doen, is zijn andere passie. De veranda aan de winkel zal in de toekomst naar verwachting weer dienen voor het ontvangen van groepen en voor het drinken van een kopje thee, uiteraard mèt honing, als je even wilt bijkomen van je fietstocht. Een stukje honingtaart van Astrid erbij doet dan nog meer wonderen.

En dan: de hamvragen

Dit achtergrondgesprek bood mij natuurlijk de kans om antwoord te krijgen op vragen waar ik zelf al geruime tijd mee rondliep.

  1. Klopt het dat de honing zijn werking verliest als je het in hete thee schenkt?

Gerrit: “Ja, dat klopt, gekookt water heeft invloed op de enzymen in de honing. Je kunt het dus beter pas in je thee doen, vlak voordat je het gaat drinken.”

  1. Wat kun je doen als de honing versuikerd is?

Gerrit: “Na verloop van tijd vindt kristallisatie plaats in de honing. Zet de pot in warm niet-kokend water en het wordt weer vloeibaar.”

Met deze adviezen, een hoofd vol nieuwe informatie, een zakje stuifmeelpollen en natuurlijk een potje Westlandse honing fietste ik na een inspirerend gesprek deze bijzondere winkel weer uit.

Fiets ook voor je honing!

Er zijn natuurlijk nog veel meer vragen over bijen en honing die je aan Gerrit en Astrid kunt stellen, bijvoorbeeld over het verschil tussen klaverhoning en paardenbloemhoning, waarom de ene honing eruit ziet als crème en de andere vloeibaar is en welke soorten uit Nederland en welke uit het buitenland komen. Dus je bent bij deze van harte uitgenodigd om de winkel te bezoeken tijdens je fietstochten.

Kijk jij er ook zo je ogen uit als ik elke keer doe? En snuif dan ook nog even de natuur in de omgeving op om het werkgebied van de bijen in je op te nemen. En je te realiseren hoe wonderlijk de totstandkoming van het eten op je bord en de honing in je thee eigenlijk is. Dankzij die bezige bijen in onze streek….

Natuurlijk Westland is momenteel geopend op:
– donderdag en vrijdag van 10:00-17:00 en op
– zaterdag van 10:00-16:00

Adres: Rijnsburgerweg 114 in Naaldwijk

Houd de openingstijden voor de zomerperiode in de gaten via de Facebookpagina of website van Natuurlijk Westland.

 

Gerrit en Astrid dragen Fietsen voor m’n eten een warm hart toe en hebben deze blog gesponsord. Meer weten over de sponsoropties en de bestemming van sponsorbijdragen? Kijk op de pagina Sponsoropties Westlandse aanbieders of op de algemene sponsorpagina.

Commentaren zijn gesloten