Initiatiefnemers

Fietsen voor m’n eten is gestart vanuit de persoonlijke behoefte van initiatiefnemer Marja van der Ende.
Marja’s verhaal:
“In de zomer van 2017 was ik met onze toercaravan op vakantie, op verschillende boerencampings in Zeeland en op Goeree-Overflakkee. Doordeweeks was ik daar alleen (zonder auto) en ik verveelde me een beetje. Het viel me al op dat er vaak landwinkeltjes bij de boerencampings waren met de lekkerste streekproducten die je maar kon vinden.
Zo kwam ik op het idee om op de fiets met mijn mandje achterop fietstochten te gaan maken en de omgeving te ontdekken. En zo heb ik een bijzondere kant van Zuid-West-Nederland leren kennen, wat smaakt naar meer en vaker.”

Marja opende de Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘, voegde 100 vrienden toe van wie ze wist dat deze in Westland en omgeving woonden en stuurde hen de volgende oproep:

“Waar vind je in de regio Westland goed en gezond eten, zo langs de weg op boerenlandweggetjes en tuinderslaantjes? Deel deze unieke verscholen plekjes in onze regio in de Facebook groep zodat we weten waar ze zijn en wat ze te bieden hebben. Zoals het een rasechte Van der Ende-Bassie telg betaamt, heb ik het fietsen ontdekt. Nu wil ik deze deugd graag koppelen aan een nood: zorgen voor mijn dagelijkse eten. En daarbij steun ik het liefst de lokale ondernemers, kleine winkels, tuinders en boeren in het Westland en daarbuiten die hun waar ook langs de weg aanbieden. Maar waar vind ik ze?”

Binnen drie dagen had de groep al 500 leden en 50 adressen. Zo ontstond de regiokaart en groeide de groep verder, inmiddels al naar meer dan 5000 leden. En er gebeurde meer…

Vrijwilligers

Het delen van de tips met elkaar in de Facebookgroep leverde ook hechte verbindingen tussen de fietsende consumenten en de aanbieders op. Ook ontstonden er samenwerkingen tussen aanbieders onderling. Zo heeft zich een groep vrijwilligers gevormd, die zich op hun eigen manier inzetten voor Fietsen voor m’n eten: bemanning op beurzen en streekmarkten, kopers van geredde groenten en fruit voor het goede doel, sponsoren die financieel steunen, mensen die berichten delen en zelf fietsverslagen schrijven, extra beheerders van de Facebookgroep… zonder deze enthousiastelingen zou Fietsen voor m’n eten niet kunnen voortbestaan. Waarvoor dank aan iedereen die hieraan een bijdrage heeft geleverd!

Stalletjesinvoerclubje

En zo is er ook een heus stalletjesinvoerclubje. Dit clubje van wisselende vrijwilligers is geïnstrueerd om de regiokaarten aan de achterkant van de website te vullen met stalletjespagina’s, zodat jullie aan de voorkant de informatie kunnen vinden die jullie zoeken en hierop kunnen filteren.

Ploegbaas van het stalletjesinvoerclubje

Het stalletjesinvoerclubje heeft een vaste ploegbaas: Aad van Meurs. Aad is gepensioneerd en zeer actief met allerlei (vrijwilligers)activiteiten, van trouwambtenaar tot begeleider van solextours, van Sinterklaas tot bestuurder van de MUS in Midden-Delfland, je kunt het zo gek niet bedenken of Aad doet mee. Zijn voormalige werkachtergrond heeft ervoor gezorgd dat grote bakken informatie als woonplaatsen, regio’s en stalletjeskoppelingen in de website ingevoerd is. En daar zijn wij hem eeuwig dankbaar voor!

Vrijwilligers als ploegbaas Aad, invoerders Sacha, Jolanda, Ria, Astrid, Astrid, Brigitte, Corrie, Shosha, Tineke en Gerard, en de inmiddels helaas overleden Bram (die op 83-jarige leeftijd nog meer dan 400 stalletjespagina’s heeft aangemaakt), en beheerders Sanne en Corrie zijn onmisbaar om jullie van informatie te voorzien en dit initiatief te helpen groeien en beheren. Waarvoor een miljoenmiljard maal dank!

Actieve aanbieders

Lokale aanbieders van ons dagelijks eten, die actief hun verhalen en aanbod delen in de Facebookgroepen, helpen ons enorm aan actuele informatie. Juist die aanbieders die hun verhalen delen, open staan voor samenwerkingen en evenementen, zoals streekmarkten organiseren, kunnen rekenen op de gunning van de (fietsende) consumenten uit dit platform.

Ze worden ook uitgenodigd voor bedrijfsbezoeken deel te nemen aan fietstochten, zodat we een kijkje achter het product krijgen en beter weten wat we in onze mond stoppen en hoe het geproduceerd is. Dank aan die aanbieders die hieraan al gehoor hebben gegeven door deel uit te maken van de fietstochten door Westland en Delfland!

Voorfietsers

Salland

In Salland ontdekte Fanny de Vries het initiatief van Marja en zij diende het idee onder de naam Noaberhaptrap in bij de Gezondheidsverkiezing van Kr8vanRaalte. Marja en Fanny gingen samenwerken en in juli 2018 won Fanny de hoofdprijs van € 4.000. Achter de schermen werd hiermee hard gewerkt om de website met landkaart verder te bouwen, zoals deze nu is. Noaberhaptrap / Fietsen voor m’n eten – Salland kreeg meer vorm. De kaart werd gevuld met adressen die Fanny en Marja’s ouders, die een seizoenskampeerplaats in Salland hadden, verzamelden. Dank aan Fanny voor haar inspanningen om Salland op de kaart te zetten!

Krimpenerwaard

Arike Mijnlieff

Via het netwerk Voedselfamilies Zuid-Holland leerden Marja en Arike Mijnlieff elkaar kennen. Tijdens een kennismakingsbezoek aan deze mooie Zuid-Hollandse streek, liet Arike de Foodkaart zien die zij de afgelopen jaren vanuit haar initiatief Proef de Krimpenerwaard had ontwikkeld. Marja en Arike gingen samenwerken en zo werd Fietsen voor m’n eten – Proef de Krimpenerwaard onderdeel van het initiatief. Dank aan Arike voor haar inspanningen om de groep op te bouwen en te verbinden!

Noordoost-Brabant

Zeer recent praatten Marja en Miranda van de Wouw, die elkaar kennen vanuit de gezondheidssector, elkaar bij over eenieders huidige activiteiten. Toen het gesprek op Fietsen voor m’n eten kwam, werd Miranda meer en meer enthousiast om ook een bijdrage als voorfietser te gaan leveren. De Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Noordoost-Brabant‘ werd aangemaakt en de samenwerking was geboren. Alvast dank aan Miranda voor de eerste stappen die zij heeft gezet om haar regio op te bouwen!

Sponsoren

Op de pagina Sponsoren vind je binnenkort een overzicht van de sponsoren die dit initiatief financieel steunen en gesteund hebben. Bedankt voor jullie bijdrage, waarmee we de kosten van de website en andere promotiemiddelen kunnen betalen!

Wil jij ook…?

Wil je ook een bijdrage leveren aan de groei van Fietsen voor m’n eten? Dat kan op verschillende manieren:

  • Je eigen regio opzetten: kijk op de pagina Landelijk voor meer informatie over het Voorfietser worden
  • Sponsor worden: kijk op de pagina Sponsoring om op de sponsorknop te drukken
  • Vrijwilliger worden: stuur een e-mail naar info@fietsenvoormijneten.nl om aan te geven op welke manier je Fietsen voor m’n eten verder kunt helpen
  • Informatie delen over mogelijke samenwerkingen, fondsen of subsidies: stuur een e-mail naar info@fietsenvoormijneten.nl om tips en adviezen door te geven
  • …?