Verslag online kletsen en fietsen voor m’n eten – 1/9 – 6/9/2020

6 september 2020

Wat een bijzondere week was dit! Van online congressen (ja meerdere) naar weer lekker op de trappers om m’n eten bij elkaar te scoren. Dinsdag 1 september was het namelijk #duurzamedinsdag, een evenement georganiseerd door Duurzame Dinsdag, waarbij een koffertje vol duurzame ideeën werden ingediend bij de regering. Natuurlijk had ik Fietsen voor m’n eten ook ingestuurd, want hoe duurzaam zijn wij met ons allen bezig! In de prijzen vielen we (hier ook) niet, maar het was leuk om mee te maken.

Direct aansluitend aan dit congres, kon ik meteen online verbinden met het Rabo Food Forward event van de Rabobank. En hoe gaaf is het dan om presentator Harm Edens de naam van ons initiatief te horen zeggen in zijn introductiepraatje. Dat begon al goed!

Het bijzondere aan dit evenement was dat we de dag ervoor de deurbel hadden horen rinkelen en van een allerliefste bezorger een doos kregen overhandigd. In de doos zat een met zorg voorbereide maaltijd, die tijdens het congres in eigen keuken verder bereid kon worden. Iemand anders had dus gefietst voor mijn maaltijd van dinsdagavond.

De afgelopen week heb ik vooral achter de computer gezeten. En een kleine studio in mijn woonkamer gebouwd, die we woensdagavond even gingen testen. Ik wilde namelijk niet alleen in beeld verschijnen tijdens het Nationaal Fietscongres, want ik doe dit natuurlijk allang niet meer alleen. Dus een volle fotowand en een tv-scherm met live aanwezigen was het idee. De cheque lag al klaar want de drie genomineerden hadden deze toegestuurd gekregen, om een virtuele overhandiging te kunnen doen, wie er dan ook zou winnen.

En donderdag was het dus zover: de stemronde en uitslag van de Tour de Force Innovatieprijs. Dat we teleurgesteld zijn geraakt, is inmiddels als breed uitgemeten. Dat we met ons allen gewoon op volle eigen kracht doorgaan, laat de foto met de duimpjes omhoog van Audrey Kühn-VaasPetra Wevers, Janine Otten, Stacy van EerdenKatja Werlich – van UlftMiranda van de WouwJacoline Peek-Hamoen en Ria Olde Rechterschot en de krachtige vuist van ploegbaas Aad van Meurs, duidelijk zien. Wat voel ik me rijk met al deze mensen om me heen!

En dan vrijdag die oproep van Sylvia Simons-vd Berg van Santé Holland, om ons platform te steunen met een sponsorbijdrage! Terwijl ik mijn wonden van het niet-winnen van de prijs aan het likken was, is er alweer meer dan € 200 binnengekomen via het inmiddels gefabriceerde Tikkie en de sponsorknop op www.fietsenvoormijneten.nl/sponsor-westland… zo fijn om al die kleine en grotere donaties binnen te zien komen. Daar kunnen we weer een hoop leuke dingen mee doen om de website te verbeteren.

‘s Middags had ik een leuke afspraak in Maasdijk. Voordat ik daar rond 16:30 moest zijn, fietste ik eindelijk weer eens langs die nepboerin. Hoe zou het daar nu zijn bij Eetvanpait? In een vorig gesprek had Coriza Hoogendonk verteld dat veel trouwe klanten vanwege de drukte in de eerste coronacrisisweken hun Boerderij Hoogendonk even mijdden. Wat prettig voor hen om dan nu te vernemen dat er weer een hoop van de klanten terug zijn gekomen.

Ik maakte Coriza en Boer Pait Peter Hoogendonk weer blij met een hoop opgespaarde zakjes en stiekjes en deed mijn inkopen. Naast bospeen, ijsbergsla, appelsap, spitskool, paprika, komkommer, witlof en bloemkool, verdween er ook groenlof in de fietstas van de Vers-Express. Zeer benieuwd wat ik daar in de keuken allemaal mee kon doen. Nog even in de receptenmap gesnuffeld, want ik heb nog een koolrabi in de koelkast maar nog geen inspiratie. Helaas zat er geen recept in de map, dus als iemand nog een lekker recept heeft?

Via de Oranjepolder fietste ik door naar Bakkerij Vreugdenhil, om een nieuwe vlog op te nemen voor de Vreugdevitamientjesverkiezing stemronde. Heb jij ook je stem al uitgebracht op je favoriete saprecept op https://www.fietsenvoormijneten.nl/vreugdevitamientjesverk…/?

Nog even wat inkopen doen, granola van Lijfstijl diëtisten en wat lekkers in zo’n kartonnen doosje voor m’n lief en weer naar huis. Eerst onderweg nog even wat appels en peren meenemen bij het stalletje op Maasdijk 222 (‘s-Gravenzande) en door naar Keurslager Poleij voor yoghurt van DelflandseZuivel, kaas, feta, wat vlees van de aanbiedingen en twee harinkies voor m’n lief.

Met een volle fiets en vervolgens een volle tafel kon ik weer lekker even vooruit. Op vrijdag gemakdag werd het een shoarmapakket om snel klaar te zijn.

Zaterdag gingen m’n lief en ik (incognito) op zoek naar druiven en ander fruit. Eerst even bij het winkeltje van Boeregoed langs. Dat ik incognito was, wat betekent zonder blauwe helm, was te merken want Gert Kögeler moest even twee keer kijken voor hij me herkende… 😁

De winkelhulp van Boeregoed (wil je je hieronder even melden, ben je naam kwijt) had zich al op mijn komst voorbereid met dat geweldige t-shirt aan. We rekenden af en m’n lief en ik fietsten door naar Naaldwijk om in het dorp even wat te eten. We wilden onderweg nog druiven aan de Naaldwijkseweg halen, maar er stond al een bord dat ze op waren. Wat nu?

Toen ik vrijdag over de Alsemgeestlaan was gefietst, had ik nog een stalletje met druiven gezien, dus daar fietsten we naartoe. Wat een leuk stalletje was dat, met de Westlandse klok met ‘Tijd voor druiven’! Dat trekt aan om die blauwe ballen mee te nemen.

We hadden een bescheiden tochtje van 10 km achter de rug en na het uitladen, fietste ik naar mijn ‘mannetje’ voor het onderhoud van mijn fiets: mijn eigenste broer Theo. Banden vernieuwen, ketting weer smeren, versnellingen afstellen, hij is er weer helemaal klaar voor.

Vanmorgen gingen we op de fiets richting Vluchtenburg. Werden het broodjes van Meesterbakker Roodenrijs bij Attent Hoek van Holland? Of toch volledig verzorgd worden… Eerst maar even langs T Kommaatje voor komkommers. Na de uitgebreide verzorging bij Strandtent De Pit fietsten we nog even de duinen door op zoek naar druiven. Vlak voor Ter Heijde zagen we de vrolijke oranje pompoenen alweer stralen onderaan het fietspad. In de automaat hadden ze ook druiven en ik nam witte druiven mee. M’n lief de fotograaf legde de pompoenen vast op de gevoelige plaat.

Nog even langs Plukkerij Framblij voor een doosje frambozen, die ik met zo’n handige QR-code wilde betalen, maar deze was helaas verlopen (Gerda Bruinsma?). Kleingeld in het doosje dus. Aan de Zwartendijk ontdekte m’n lief een mooi veld met zonnebloemen, dus weer een plaatje schieten.

Bijna thuis nog even aardbeien scoren in de automaat van Koornneef Versmarkt en de buit was weer compleet na een rit van 16 km.

Vanavond werd het een gemengde salade met daarin de groenlof fijn gesneden, ijsbergsla, komkommer en tomaten van Boer Pait, paprika had ik nog, geitenkaasblokjes van De Molkerij, dillesaus van Boeregoed en rode ui van Belevingstuin de Bosroos – ‘s Heeren Loo, met schnitzels van Poleij in roomboter van de Biefit Gezondheidswinkel gebakken.

Blij dat ik weer even lekker een paar dagen op de fiets heb kunnen stappen. Ik miste dat best wel tijdens mijn vakantieweekje met windkracht 10, regen en andere activiteiten en in de dagen van online congressen. Aankomende week weer redelijk terug naar normaal, hoewel die Vreugdevitamientjesverkiezing die eraan komt op 11 september, natuurlijk weer heel bijzonder wordt…

🚴🏼‍♀️💨💻🐝