Verslag niet-fietsen-wel-gemak – 16/2 – 24/2/2019

8 maart 2019

Gemak is het sleutelwoord van de week voorafgaand aan onze deelname aan de Huishoudbeurs. Een patroon waar ik lange tijd uit was en ook liever weer niet in beland.

Toen ik net met Fietsen voor m’n eten was begonnen en het al snel een heuse serieuze onderneming begon te worden, zei ik: “als ik geen tijd meer heb om te fietsen, dan stop ik ermee!”. Ik doelde daarmee op de randverschijnselen, zoals het uitwerken van de plannen achter dit idee en deze ook uitvoeren. Nu was het in die week voor de Huishoudbeurs zover: ik kwam niet aan fietsen toe. Maar wat ik wel aan het doen was en de nazorg daarvan, gaf me zoveel plezier dat ik het voor lief nam.

Mijn week-van-gemak startte op zaterdag, toen m’n lief en ik gingen ontbijten bij Brasserie Cannes by Kim in Naaldwijk. Aanrader!
Ik had die dag een ‘dagje uit met de stichting’ gepland, met m’n grote vriendin Manuela Ende-Ruis om precies te zijn. We gingen naar Delft om te shoppen en ik had nog wat spullen voor de Huishoudbeurs nodig, zoals blauwe slingers voor om de Vers-Express. Ook als ik mezelf laat verzorgen, kies ik zoveel mogelijk voor horecagelegenheden die werken met streekproducten. Zo ook Jans Delft, waar ik een heerlijke verse erwtensoep veroberde met vanmenno brood met katenspek. Daar zit een supermooi verhaal achter, achter dat brood van Menno. Lees zijn blog maar eens op https://www.vanmenno.nl/. Misschien een fietsritje naar Delft waard, want het brood en ander lekkers wordt ook los verkocht bij Jans op de Brabantse Turfmarkt.

Zondag 17/2 werd een relaxdagje, die ik startte met yoghurt van DelflandseZuivel, blauwe bessen van Constantijn Palland van de Oudelandstraat 70 in ‘s-Gravenzande, muesli van de Biefit Gezondheidswinkel en ongebrande notenmix van Kaasmeester Richard. M’n lief en ik gingen met vrienden genieten van het mooie weer op het terras van THE COAST en aan de bar van Madestein Restaurant en Events. We eindigden de dag met Chinees van de Julianaweg, waarvan de restjes me op maandag goed van pas kwamen toen ik me stortte op het realiseren van de nieuwe website met landkaart. Dat is ook het enige dat ik die dag gedaan heb: stalletjes invoeren op de kaart.

Dinsdag startte de dag met een groot dubbeldooier ei van Boerderij Hoogendonk, genoeg als ontbeitje. Ik maakte later in de ochtend nog een tosti van brood van Bakkerij Vreugdenhil, ham van Keurslager Poleij en kaas van Kaasmeester Richard. En een kontje brood met heerlijke aalbessenjam die ik eens van Fanny Beishuizen in mijn verjaardagspakket had gekregen. Ik had gehakt van Slagerij Björn van Koppen uit de vriezer gehaald en maakte Pasta di Marja. Met uien van Boer Pait Peter Hoogendonk, paprika van Flower Art, tomaten van Lanstomaten, basilicum, bouillonblokje en honing-kruidenwijn van de Biefit Gezondheidswinkel een heerlijk verse saus. De pastadingetjes waren uit een kerstpakket gekomen, dat kwam even goed van pas bij deze gemaksweek.

Ik had ‘s avonds een bijeenkomst over plastic, georganiseerd door Pauline Schouwenburg van De Platte Stad, genaamd “De Hamvraag: Plastic er maar in!”. Een afwisselend programma waarbij een onderzoeker van de Universiteit Wageningen vertelde hoe recycling wel of niet werkte en waarom, de eigenaar van een verpakkingsvrije winkel vertelde dat zijn winkel niet voldoende klanten had en failliet was gegaan en iemand van Eosta BV / Nature&More liet zien hoe met lasertechniek keurmerken op groenten en fruit gelaserd kunnen worden, zodat verpakkingen daarvoor niet meer nodig zijn. Of althans, veel minder, want niet ieder stuk fruit of groente leent zich daarvoor. Maar alle beetjes helpen, nietwaar? De locatie was ook al zo inspirerend en het uitzicht op de skyline van Rotterdam fenomenaal. Hebben jullie als kind weleens in Tropicana in Rotterdam gezwommen in de wildwaterbaan? Tegenwoordig heet dit BlueCity 010 en is het een smeltkroes van inspirerende ondernemers die er hun plek hebben gevonden.

Voordat ik naar Rotterdam reed, was ik eerst nog even bij Hilde Jansen van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight langs gereden, om dat leuke blauw-wit geblokte tafelkleed op te halen. En ik kwam gewoon met een kleine buit thuis, want Hilde had speciaal voor mij een doos kleine eitjes geraapt bij haar kippen.

Woensdag 20/2 stond weer in het teken van het afmaken van de website met landkaart. Ik ontbeet met een schaaltje Griekse yoghurt van de Biefit, blauwe bessen van de Oudelandstraat en granola van Lijfstijl diëtisten, gekocht bij Bakkerij Vreugdenhil. Of ik geluncht heb, weet ik niet meer. Zo gaan die dagen soms als ik het dus superdruk heb. Wel heb ik heerlijk verse zuurkool gemaakt. De zuurkool en aardappels had ik vrijdags gekocht aan de Kleine Achterweg in Naaldwijk, de spekblokjes en rookworst kwamen van Björn van Koppen. De mosterd had ik eerder bij Farm I See gekocht en komt bij Op Hodenpijl vandaan. Roomboter van de Biefit voor het kuiltje jus.

Donderdag was een spannende dag, waarop alle voorbereidingen samenvielen. Ik ontbeet bij de laptop met een groot bord Griekse yoghurt en muesli van de Biefit, stukjes peer van Boer Pait, ongebrande notenmix van Richard en blauwe bessen van de Oudelandstraat. Hoewel ik normaal nooit met to-do-lijstjes werk, dat was toen wel even nodig om de laatste puntjes op de i te zetten. Ik ging snel even langs Keurslager Poleij om nog wat inkopen te doen. De yoghurt was helemaal op en de tijd ook, dus even met de vierwieler langs Poleij om Delflandse Zuivel in te slaan. En een pakje gerookte zalm voor in de courgettesoep die ik al dagen wilde maken van die gele courgettes van Courgettekwekerij van Vliet.

Ik reed met de vierwieler snel door naar Themapark De Westlandse Druif/Brasserie De Druiventuin, waar een doos plattegronden van Bezoek Westland voor me klaar stond, om het publiek van de Huishoudbeurs een stukje Westland mee te kunnen geven. Daarna door naar Delfgauw, waar de flyers klaar lagen die gesponsord waren door Het Blauwe Hek en gedrukt door PP Offset. Dat was een mooi rondritje omdat ik ‘s middags laat nog op de Haagse Hogeschool een gesprek had. Waarover? Dat horen jullie later, ik houd dat nog even een verrassing.

Ik had gehakt bij Poleij meegenomen maar wist nog niet wat ik ermee ging doen. Het werd een soort wokmix met uien van Boer Pait, paprika van Flower Art en courgette van Van Vliet. Broccoli van Boer Pait erbij stomen in een klein laagje water, olijfolie van de Biefit, knoflook van Be-leaf en een beetje zout. Makkelijk, snel klaar en supergezond en lekker… Zo zie je, ook bij gemaksweken doe ik mijn best om gezond te eten.

Vrijdag 22/2, de eerste dag van de Huishoudbeurs. Ik startte de dag met een schaaltje aardbeienyoghurt met granola van Delflandse Zuivel en een beker van hun melk. Een goed bodempie voor een lange dag. In het verslag over de Huishoudbeurs kun je daar natuurlijk verder alles over lezen. Ik nam wat brood mee voor overdag en ‘s avonds struinden Ester Broug van Boerenfluitjes en ik de beurs af voor een gezonde avondeten-hap. Helaas niet te vinden, dus het werd een burger met patat, geen foto waard.

Ik kwam gelukkig niet met lege handen thuis, want mijn groentela en -schaal werden gevuld met groenten die we gered hadden van de prullenbak op de Huishoudbeurs. Het was groente en fruit, dat een paar dagen op onze kraam had gelegen en niet meer gebruikt kon worden door de koks op de stand, maar nog prima was om door ons meegenomen en verdeeld te worden. De rest is geschiedenis…

Op zaterdag en zondag nam ik weer een eigen lunch mee, brood met beleg en komkommer voor de vitamientjes. Die avonden aten we na de beurs even met elkaar bij La Place onderweg, zaterdag een erwtensoep, die mij te zout was en natuurlijk niet kon tippen aan die van snertexpert Sylvia Simons-vd Berg. Zondag nam ik een Chinees tomatensoepje. Toch wat gezonds na zo’n intensieve inspanning.

Ik had jullie gisteren al een beetje voorbereid op wat leesvoer voor het aankomende weekend. Het volgende verslag wordt een after-beurs verslag. Want ik heb het fietsen en gezond eten gelukkig weer opgepakt. Hiermee sluit ik deze week-van-gemak dus af met de wens dat dit soort weken tot een minimum beperkt zullen blijven…

🐝🚴‍♀️💨🎉