Verslag fiets mee naar het congres en groenten redden – 5/4 – 7/4/2019

15 april 2019

Vrijdag 5 april was het zover: het Healthy Food Congress in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit congres was een samenwerking tussen de organisatoren van het Groentecongres en de Vereniging Arts en Leefstijl. Voor mij extra speciaal omdat mijn deelname met een eigen stand mogelijk gemaakt was door de sponsoring van RICTBiefit Gezondheidswinkel en Santé Holland, en door Het Blauwe Hek voor de flyers. Aanbieders en samenwerkingspartners die Fietsen voor m’n eten een warm hart toedragen. Nogmaals dank!

De dag begon al heel vroeg met een schaaltje yoghurt van DelflandseZuivel, blauwe bessen van Koornneef Versmarkt en granola van Farm I See. Even lekker makkelijk, want m’n lief en ik moesten om 5:15 de spullen inladen en De Vers-Express op het aanhangertje van Theo en Ria Roessen laden. Daarna kon ik meteen de pad op om De Haagse Hogeschool student Andrej in Gouda op te halen, die een dagje met mij meeging om te leren van de ervaring.

In Utrecht nam de gezonde spanning toe. Gelukkig konden we alles in een keer meenemen naar het imposante jaarbeursgebouw. Wat werd onze plek? Hoe zouden we onze stand gaan inrichten? Het werd een heel ruime plek in een hoek bij verschillende producenten en inkopers van groenten en fruit, zoals Koppert CressVan Gelder groente & fruitRijkZwaanFruityPackFruity Line B.V., Van Nature, Nature&MoreGroentenFruit Huis en het NAGF waar we op de Huishoudbeurs ook bij stonden.

Al snel kregen we de eerste tipskaartjes over stalletjes langs de weg en samenwerkingspartners aan de fiets gehangen. We werden goed verzorgd, natuurlijk met groente- en fruitrijk eten, maar ook met verse waterkannen met lekkers erin, gewoon voor onze ‘deur’. Tussendoor werd een mooi programma met interessante sprekers aangeboden, waaronder schaatscoach Jac Orie en Rob Baan van Koppert Cress, en wethouder Karin Zwinkels CDA was ook even langs gekomen om te vertellen waarom dit congres zo belangrijk was voor de Gemeente Westland. Tussendoor kwam staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis langs om te vertellen dat hij meer geld vrij maakt voor het Nationaal Actieplan Groente en Fruit. Hoe fijn is dat!

Bliepbliep… een appje van Cindy van Domburg van de Biefit Gezondheidswinkel. “Kun jij een stapeltje gesigneerde boeken van Tamara de Weijer voor me meenemen?”. Natuurlijk Cindy! Ik ben nou toch hier en Dokter Tamara ook, dus ik zette haar aan de slag met tien boeken. En ik had toch een aanhangertje achter mijn auto dus plek genoeg om de boeken ook mee te nemen.

Na de afronding van het congres werd Fietsen voor m’n eten nog even als sponsor genoemd én werd er gelukkig verteld dat alle groenten en fruit die voor decoratie hadden gediend, voor het goede doel verkocht zouden worden.
We gingen snel aan de slag om alles in handige stapelbare doosjes te doen, zodat ik zoveel mogelijk kon meenemen. Wat was ik blij met de hulp van Andrej, Jerry MoermanMaurice Wubben en een groot aantal helpende handjes op de beursvloer! Ik ging met een aanhanger en achterklep vol met eetbaar spul mee naar huis.

Tijdens een social-media-bijwerk-momentje had ik overdag gezien dat Kaasmeester Richard ook in actie kwam voor Team Westland. Hoe leuk zou het dan zijn als ik bij zijn winkel de etenswaren kon verkopen. Een appje naar Richard De Jong was voldoende om de raderen te laten draaien.
Het was heerlijk koel ‘s nachts dus ik liet alles in auto en aanhangertje staan en de volgende ochtend was het al vroeg weer licht. Ik ging die ochtend nog even snel wat flyers over het Courgettesoepfietsen maken en zorgen dat alle materialen voor die dag weer spik-en-span waren. Om 8:00 stonden m’n pa en ik met alle spullen bij de laadruimte van Richard. Die had een sleutel van de leegstaande winkel naast hem, dus we kregen gewoon een eigen winkelruimte om die grote hoeveelheid doosjes neer te zetten en uit te zoeken. En met een extra tafel geleend door William van Primera Brekelmans ging het helemaal als een speer.

M’n pa was een fantastische hulp en de eerste klant, Sandra Koppert, diende zich al snel aan. Altijd in voor een praatje en een flinke donatie, die Sandra. Ze nam meteen een stapeltje flyers mee om op haar werk Fitness Highline neer te leggen, de schat! We hadden de hele dag lol, m’n pa en ik, zo is te zien aan de foto’s. Steeds weer bijvullen en sorteren, we zouden zo nog samen een winkeltje kunnen beginnen. Toen Chantal Metten langs kwam hebben we nog wel even aan haar gevraagd wat voor soort uitheemse groenten we allemaal bij ons hadden, want niet alles was Westlands.

M’n pa die wordt binnenkort 80 dus een middagslaapje tussendoor was even nodig voor hem. In de tussentijd kwam Ria Roessen, die ‘s morgens ook al even haar eigen inkopen had gedaan, me helpen als een echte winkelmedewerker. O wacht, dat is ze ook in het eggie, bij Vers5 kaas en noten, wisten jullie dat al? Even tijd om het broodje dat m’n lief bij Meesterbakker Roodenrijs had laten beleggen, te verorberen. De donatie-emmer werd steeds voller, ik had groot geschut ingeschakeld: een lege emmer van het vleespakket Delflandse Vleesmeesters met een kijk- en doneergaatje van een dekseltje van de snert van Sylvia Simons-vd Berg. Crea-Marja was weer helemaal in haar element en dat allemaal op het laatste moment, ik vaar er wel bij.

M’n moedertje kwam ook nog even wat groenten halen en de doosjes werden rap leger en leger. Hee, wie hebben we daar! Peter en Margriet Pakvis, die ook een leuk voorraadje groenten kwamen halen. Niet je cressen vergeten Margriet!
Natuurlijk ging ik voordat de dag voorbij was, zelf nog even langs Richard om wat Team Westland-kaas en noten te halen. We eindigden de dag met het proeven van een nieuw biertje met nog geheim ingrediënt van Westlander Bier. Binnenkort de lancering daarvan, maar op-en-top Westlands is het, dat kan ik je vertellen!

Ik ging zelf natuurlijk ook met een flinke buit naar huis: een Romanesco kool, ananas, kruidenplantjes en een gele bolcourgette, en twee plankjes met notenkraker die ik van Richard kado had gekregen.
Die was meteen nodig om die grote noot in m’n bolletje te kraken, want wat ging ik doen met de nog overgebleven groenten? Om natuurlijk nog meer donaties voor Team Westland op te halen.

Het werd een bij dit initiatief passende oplossing: een eigen onbemand stalletje. Dus zondagochtend vroeg weer uit de veren en eerst m’n voortuintje geschikt maken. Lekker het onkruid tussen de steentjes vandaan trekken, want het mocht er wel verzorgd uitzien. Tafel opbouwen, vlag van Team Westland in de aarde steken, nog steeds verse groenten uitstallen, plattegronden van Bezoek Westland neerleggen om mee te nemen, vlaggetjes ophangen. Het was heerlijk om ermee bezig te zijn.

En ik had mijn stalletje nog niet onbemand achtergelaten of de eerste 5 euro lag al in de emmer achter de voordeur! Dat beloofde wat.
Tot maandagavond hebben de groenten nog uitgestald staan, waarna m’n lief ze heeft meegenomen naar z’n werkplek Van Duyvenvoorde Flowers & Plants. En de rest is inmiddels geschiedenis: bijna 400 euro is er opgehaald! € 389,35 om precies te zijn, inclusief € 50 van m’n lief z’n werk.

Ik ben supertrots op de kracht in deze groep, waardoor dit mogelijk geworden is. Bedankt alle genoemde betrokkenen, voor de hulp en steun om dit initiatief te realiseren!
En nog een speciale dank aan Hilde Jansen, die zo lief appte dat ik de tafelkleden mocht houden, want ik gebruikte ze vaker dan zij. Nou, onwijs bedankt Hilde!

En natuurlijk ben ik ook een beetje trots op mezelf, als ik dat zelf mag zeggen. Die walnoot in dat bolletje van mij, gecombineerd met een dosis bezige bij en een gezonde dosis zelfspot, maakt steeds weer van mijn leven-sinds-fietsen-voor-m’n-eten een feestje. Die blauwe vlaggetjes-slingers mag ik steeds zelf ophangen en ik geniet ervan! Jullie ook?

🐝🎉🚴‍♀️🎉🤩