Verslag Courgettesoepfietsen – 13/4/2019


40 foto’s en woorden schieten tekort om deze geweldige dag te omschrijven. Toch ga ik een poging wagen. Voor dat aankomende paasweekend is het natuurlijk heerlijk om wat te lezen hebben als je met je bolletje in het zonnetje zit te relaxen.

Het was een stuk kouder dan nu, het had zelfs nog tegen nachtvorst aangezeten die nacht. Ik ging al vroeg m’n mandje uit om wat laatste dingen voor te bereiden. Ik had namelijk van de vorige fietstocht geleerd dat het bezoeken van alle stops in de route teveel tijd in beslag nam. Daarom eerst even een aantal kleine winkeliers langs om de bijlagen bij de soep te halen: vers brood en melk van DelflandseZuivel bij Bakkerij van Malkenhorst, pesto, olijfolie en smeerseltjes bij Kaashuis Tromp Naaldwijk en zalmsnippers bij Vis & traiteur Jeroen Vijverberg. Het lag mooi op de route richting Kwintsheul.

Bij De Jachthaven Kwintsheul waren ze ook al lekker vroeg uit de veren, dus ik kon al naar binnen met m’n spullen toen ik er rond half 10 aankwam. Even de tafel in orde maken met de kadootjes die ik ’s morgens nog geprint, gerold en gelint had. Een van de deelnemers had ‘mooi weer’ besteld in haar aanmelding, nou dat zou ze krijgen ook die dag! Het was koud, maar de zon scheen volop.

Iedereen was lekker vroeg en ik vertelde wat we die dag gingen doen. De route die op route.nl staat, had ik uitgeprint om te laten zien waar we allemaal naartoe zouden fietsen. Over verrassende tuinderslaantjes, bruggetjes en door duinen, poelen en dorpscentra, het zat er allemaal in.
Met natuurlijk nog iets extra’s, want we gingen natuurlijk ook bij een aantal stalletjes naar binnen om het verhaal over de vruchten die ze telen te horen en hoe ze dat dan doen.

Nog even een groepsfoto en we gingen de pad op. Via Kwintsheul en Honselersdijk, door Poeldijk heen fietsten we naar de Waellandweg 22 in Monster, waar we feestelijk werden opgewacht door Ewa Van Vliet- Fludraen Jan van Courgettekwekerij van Vliet. Jan liet ons de prachtige courgettebloemen zien die nog open waren, de hommels vlogen vrolijk van hun kastjes naar de bloemen om ze te bestuiven. Zelfs de bloem in Jan’s hand werd bestoven waar we bijstonden, geen bloem werd overgeslagen.

En dan die mooie glimmende gele courgettes…. wij lusten er wel soep van! Maar voordat we die gingen maken, had Ewa een tafel volgezet met heerlijke hapjes, allemaal verschillende gemaakt met gele courgette. Een soepje, een mix met kip, een stukje met spek, teveel lekkers om op te noemen. We aten ons buikje al rond, zodat we een mooi bodempie hadden om op verder te fietsen. Nog een tasje mee van Telers Van Nature, de coöperatie waar hun kwekerij bij aangesloten is.

Volgende stap werd De Westlandse Kaskers, aan de Madeweg 39a in Monster. Frank Stijger stond ons al op te wachten om trots zijn kas met meer dan 200 kersenbomen te laten zien. Vorig jaar hebben Frank en ik mooie avonturen beleefd, die zelfs door journaliste Lisa Vos in de krant AD Westland zijn beschreven. Het knipsel prijkt sierlijk aan de muur van de kantine in de kas van Frank.
Er waren nog geen kersen, maar je zag ze gewoon al groeien die groene balletjes die straks weer volrood en sappig zijn. En wat zie ik daar ineens? Kersenlikeur! Van die echte Westlandse kaskersen… dat kan ik natuurlijk niet laten staan. Dus een flesje hop mee in de tas.

Na een kleine rondleiding en de mededeling dat die kaskersen er in mei toch wel aan zitten te komen, gingen we weer verder.
We fietsten de Madeweg af, waar ik aan de meefietsers liet zien dat je bij Flower Art lekkere paprika’s en ander gezonds kunt kopen. Via de Monsterse en Heijdse duinen fietsten we naar onze volgende stop voor een bakkie: Themapark De Westlandse Druif/Brasserie De Druiventuin. Geen tijd voor een uitgebreide lunch of rondleiding, maar we konden natuurlijk nog even teren op die gele courgettehapjes van Ewa.

Via de Poelzone, waar je langs het Vlotwateringpad ook courgettes kunt kopen, fietsten we ‘s-Gravenzande door. Vanwege de modeshow konden we dit keer niet bij Kaasmeester Richard terecht voor roomkaas, dus we fietsten langs het Winkelcentrum ‘s-Gravenzande richting de Naaldwijkseweg. Daar namen we de Alsemgeestlaan om even een korte stop bij het stalletje van Francien van Haften tussen nummer 1 en 2 onder de carport te maken. De potjes werden gretig afgenomen en we fietsten snel verder naar de Westlandse Aardbei, die sinds die week weer oogst heeft. En wat leuk! Het winkeltje was open dus we konden binnen de aardbeien en andere aardbeienlekkers kopen, met uitzicht op de vruchtbare aardbeienplanten.

Via de Laan van de Heilige Lambertus, waar ik het volgende stalletje voor courgettes aanwees, fietsten we naar de Boeregoed Farmshop bij De Carlton Tuincentrum. Vriendin van deze show Jessica Stoffels stond de klanten weer uitstekend aan die heerlijke asperges te helpen en Fred Mattern vertelde ons het verhaal achter de Boeregoed Buurtkas, als ontmoetingsplek met sociale doeleinden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En ze hebben er natuurlijk heerlijke producten van dichtbij en duurzaam geteeld. We kregen zelfs een grote fles fruitsap naar keuze mee, die Fred speciaal voor ons in de koeling had gezet.

Via de Naaldwijkseweg en vervolgens de Opstalweg, fietsten we verder naar de Geestweg om bij de Biefit Gezondheidswinkel een flesje Aquadraat met zuurstofverrijkt water van Santé Holland op te halen. Even naar binnen om het assortiment aan gistextractvrije bouillonblokjes te bewonderen en met de laatste ingrediënten (uien, bouillonblokjes, knoflook en fetakaas) fietsten we het laatste stuk terug naar de Jachthaven. De oorspronkelijke route was iets langer, maar om weer op tijd terug te zijn, kortten we de route in.

Het begon al tegen drieën te lopen toen we voldaan en inmiddels weer hongerig bij de Jachthaven aankwamen. Snel aan de slag met het klaarmaken van de soep dus. We hadden de hele kasaanbouw naast het café voor onszelf en we kregen onze eigen gaskookpitten met pannen zodat het net leek of we aan het kamperen waren. De snijplanken en messen lagen klaar dus we konden die grote gele rakkers meteen koudmaken. En warm toen ze in de soeppan geslingerd werden. De dames hadden ieder een taak, de een sneed het brood en belegde het met smeerseltjes, de ander roerde in de pan en de volgende pureerde de boel.

Het Courgettesoeprecept van Linda Bosman is zo simpel en lekker, dat we al binnen no-time de soepkoppen konden vullen met die gezonde hap. Fetakaas, roomkaas of zalmsnippers erdoor, of alledrie tegelijk, en smullen maar!
Ook het brood met smeerseltjes vond gretig aftrek en de dames waren snel verzadigd en voldaan moe. De lege bakjes werden gevuld om mee te nemen naar huis voor een nabeschouwing op een later tijdstip.

Buiten begon er een klein spettertje te vallen, maar het was niet noemenswaardig. We hadden de grote sneeuwbuien net ontdoken, het heeft gewoon zo moeten zijn.
49 kilometer in de beentjes, ik bekeek mijn buit en ging met de beentjes op de bank om bij te komen.
Avondeten hoefde er niet meer in, die soep was al voldoende. De kerstmannensokken hadden hun werk goed gedaan: ik had het ondanks de kou die dag niet koud gehad.

Wil je nou zelf ook eens zo’n gezellige en leerzame dag beleven?
Op woensdag 22 mei gaan we weer! Kijk eens op https://www.fietsenvoormijneten.nl/…/courgettesoepfietsen-…/ en meld je aan voor het Courgettesoepfietsen langs Westlandse stalletjes 22 mei!
Courgettesoepfiets je ook mee?

En voor diegenen die de route zelf willen fietsen en dat simpele lekkere recept van Linda willen maken, kijk eens op https://www.bezoek-westland.nl/6-x-courgettestalletjes-voor…. Ook het recept is in de omschrijving van de route terug te vinden.

Ik kijk terug op een smaakvolle dag en bedank alle hiervoor genoemde aanbieders voor hun inspanningen en Bezoek Westland en Slow Food Rotterdam voor hulp bij de promotie!

Op naar de volgende…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *