Verslag Courgettesoepfietsen – 1/9/2018


Zoooo, de eerste ‘Fietsen voor m’n eten’-fietstocht is een feit. Zaterdag gingen we met een groep van 17 deelnemers, Jeroen van Bezoek Westland en Lisa van AD.nl / AD Westland op stap om de ingrediënten voor een heerlijk courgettesoeprecept van soepexpert Linda Bosman bij elkaar te fietsen.

Ik werd natuurlijk megavroeg wakker van de spanning. En wat er dan bij mij altijd gebeurt: ik kom op van die laatste-moment-ideeën. Zo ook die ochtend: ‘ik ga een tasje voor lekkers bij elkaar sprokkelen om wethouder Karin Zwinkels CDA mee te bedanken voor haar bijdrage, voor het in m’n fietstoeter knijpen’-idee.

Dus snel aan de slag om een papieren zak te recyclen en te voorzien van wat huisstijl van Fietsen voor m’n eten. Want het moet natuurlijk wel perfect met logo erop en alles. Ik fietste eerst langs de Hoge Geest 63 in Naaldwijk voor wat Westlandse druiven. En ze hadden Ogenmeloenen dus hup mee in de tas. Toen ik bezig was met netjes m’n geld in het kistje stoppen, schoof de deur van de kas ineens open. “Wil je nog een minimeloentje erbij?”, vroeg meneer Barendse. Ja natuurlijk! Dat versterkt mijn verhaal over afgekeurd-maar-heerlijk-fruit alleen maar.

Ik hoopte onderweg nog meer te vinden dus ik fietste over de Lange Broekweg om op nummer 31 bij Ad de Groot een paar zakjes snoepgroente te halen. Een kromme komkommer, paprika’s, snoepkomkommertjes en snoeptomaatjes belandden in de zak. Snel door naar Kwintsheul om me voor te bereiden bij Café De Jachthaven Kwintsheul. Ze waren al vroeg bezig met alles klaarzetten en ik maakte snel m’n fietstoeter vast op de fiets voordat de eerste deelnemers er al rap aan kwamen.

We dronken een bakkie pleur en toen iedereen er was, gingen we snel aan de aftrap beginnen. Ik verwelkomde de mensen, Jeroen vertelde iets over de samenwerking tussen Bezoek Westland en Fietsen voor m’n eten en daarna kwam het klapstuk van de dag: wethouder Karin Zwinkels van Gemeente Westland. Ze had speciaal voor de gelegenheid een blouse met pepertjes en puntpaprika’s erop aangetrokken, mooi in stijl dus.

Karin verwoordde mooi hoe dit initiatief de onderwerpen gezondheid, tuinbouw, duurzaamheid en toerisme samenpakt en hoe zij daar als wethouder naar kijkt. Even klaarstaan voor de foto en toen gebeurde het: ze kneep in m’n fietstoeter! We gingen van start! En Karin fietste nog een groot stuk met ons mee.

De eerste meters gingen door Kwintsheul en we zagen rechts op de Kerkstraat het eerste druivenstalletje al in de garage naast een huis. (Ik zie nu dat deze nog niet op de kaart staat, zal ik deze week even doen…)
We fietsten via de Mariëndijk naar Honselersdijk en kwamen allerlei stalletjes tegen. Ik wees ze aan, wat soms tot verwarring leidde omdat er achter mij dan gedacht werd dat ik dan links of rechtsaf ging. Puntje van aandacht voor de volgende keer… 

Via de Endeldijk en Poeldijksepad fietsten we Poeldijk binnen. Ik belde ondertussen met Ewa Van Vliet- Fludra om alvast haar verrassing klaar te gaan zetten bij Courgettekwekerij van Vliet. Bij Bakkerij van Malkenhorst in de Voorstraat stopten we even om heerlijk knapperig brood te halen. Met vier grote ongesneden broden in de fietstassen fietsten we door Poeldijk over de Voorstraat, naar de Waellandweg in Monster. Bij verkeerslichten steeds even op elkaar wachten, want met zo’n grote groep lukt het natuurlijk niet om in een keer over te steken.

De vlaggen van Van Nature wapperden al mooi toen we bij Courgettekwekerij van Vliet aankwamen. We werden hartelijk ontvangen door Ewa en Jan en na het welkomstwoordje konden we een kijkje in de kas nemen. Om hygiëneredenen op het pad blijven natuurlijk en de planten niet aanraken. Ewa vertelde ons meer over de courgetteteelt, dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden omdat de bijen daarvan dood gaan en zonder bijen geen bestuiving tussen de vrouwelijke en mannelijke bloemen van de courgetteplant. Verbazing alom bij de fietsers want veel mensen denken bij niet-biologisch nog dat het dan wel chemisch moet zijn…

De verrassing werd nog groter toen we ‘aan tafel’ gingen. Ewa had zich flink uitgesloofd om een paar bijzondere hapjes van courgette te maken. We kregen een bekertje gele courgettesoep, cake, in spek gerold en een kleine salade. En toen kwam ze ook nog met een schaal gevulde en in bierbeslag en olie gebakken courgettebloemen aan. Nog een puntzakje courgette met kip erdoor en we hadden alweer een goed bodempie om het volgende stuk te fietsen. Met nog een tasje met daarin een courgette voor iedereen en wat recepten, bedankten we Ewa en Jan en vervolgden onze weg.

Even een stukkie terug om via de Casembrootlaan op de Madeweg uit te komen. Ik wilde namelijk even laten zien waar de De Westlandse Kaskers te vinden is, zodat de fietsers volgend voorjaar die heerlijke grote rode ballen van Frank Stijger weten te vinden. We namen afscheid van Karin die haar eigen weg verder ging. Andere verplichtingen hè, dat heb je als je wethouder bent. Nog even langs Flower Art fietsen om te laten zien waar je paprika en ander lekkers kunt kopen en zo langs de molen de duinen in. Bij Ter Heijde zie je daar alweer druiven en pompoenen beneden ‘an de daik’ liggen.

Geen tijd om te stoppen helaas, want de tijdsdruk begon op te lopen. Met zo’n grote groep fietsen gaat toch iets trager dan verwacht dus nog een puntje van aandacht. We fietsten door de duinen naar het Vlotwateringpad om even bij Themapark De Westlandse Druif/Brasserie De Druiventuin te stoppen voor een plaspauze en voor de aankoop van die heerlijke zoete blauwe en witte ballen. Ik belde ondertussen naar Jerry Moerman van Boeregoed dat we wat later waren, maar bedacht ondertussen ook een kortere route omdat we anders wel heel laat terug zouden zijn bij De Jachthaven Kwintsheul. Improviseren is toch wel een vak…

Via het Vlotwateringpad fietsten we langs nog een courgettestalletje en richting de Hoflaan. Even de wandelbrug over want de fietsbrug daar is onlangs ingestort… We fietsten naar het centrum van ‘s-Gravenzande om een bezoekje aan Kaasmeester Richard te brengen. Met de fiets aan de hand door het nieuwe Winkelcentrum ‘s-Gravenzande, bij Richard De Jongeven de roomkaas-bieslook en olijfolie halen voor in de soep en natuurlijk een blokje Breeje Durp oude kaas proeven. Natuurlijk gingen er ook nog even wat andere kazen en notenmixen mee in de tassen van de verschillende fietsers.

Snel verder naar Boeregoed. Ik koos voor een rechte lijn over de Naaldwijkseweg naar De Carlton Tuincentrum, waar de Boeregoed buurtkas zich achter bevindt en de Boeregoed Farmshop zich binnen bevindt. Jerry stond al ruimschoots klaar om ons het verhaal achter de BoeregoedFarmshops en de buurtkas te vertellen, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als vrijwillers meewerken aan de teelt en distributie van ons, veelal streek- en/of biologisch, eten. We konden even een kijkje in de kas nemen en kregen een heerlijk geperst fruitsapje. Met twee zakken uien gingen we verder fietsen.

Volgende stop werd de Biefit Gezondheidswinkel. Via de Naaldwijkseweg en de Opstalweg reden we Naaldwijk in. Op Opstalweg 9 wees ik ook weer een druivenstalletje aan, bij de gekleurde parasol. Op de Geestweg kwamen we aan bij Cindy van Domburg die ons meer ging vertellen over haar Biefit Gezondheidswinkel en ook zij had nog een verrassing: een flesje Aquadraat met-zuurstof-verrijkt water, verzorgd door Santé Holland. Bedankt Sylvia Simons-vd Berg, namens alle dorstige fietsers! Ondertussen ging ik de winkel in om knoflook, biodynamische melk en gistextractvrije bouillonblokjes te halen. De melk in de koeltas van De Vers-Express en hup verder.

Het begon al laat te worden dus ik koos ervoor om zelf even de pesto, smeerseltjes en zalmsnippers in het centrum van Naaldwijk te halen. Aan vice-voorfietser Ria Roessen vroeg ik of zij de groep even binnendoor terug naar Kwintsheul wilde leiden. Ik ging snel naar Kaashuis Tromp Naaldwijk en Vis & traiteur Jeroen Vijverberg en fietste in rap tempo terug naar Kwintsheul. Bij de Kerkstraat kon ik het staartje van de groep weer begroeten met m’n vrolijke fietstoeter.

Brigitte van Café De Jachthaven Kwintsheul had een mooie gedekte tafel met snoepgroente erop buiten verzorgd en ook de snijplanken en mesjes lagen al klaar om gezamenlijk aan de slag te gaan met het snijden van de uien en courgette. Maar eerst nog op de foto want de fotograaf van het AD.nl had gelukkig op ons gewacht. De keuken van het café stond tot onze beschikking en fietser en vriendin Margriet Udding en ik zetten de pannen met bouillon op het vuur.

Met zoveel mensen waren die ingrediënten zo gesneden natuurlijk. Margriet maakte de soep verder af en ik deed de administratie. Alles bij elkaar goed ingeschat wat de soep, inclusief zalmsnippers, brood en smeerseltjes kostte: € 5,65 per persoon. Even afrekenen, met m’n pinautomaatje of contant, dat extra muntgeld is natuurlijk ook weer superfijn om in m’n blauwe rugzakje te stoppen.

Het brood werd gesneden, de smeerseltjes verdeeld over de tafels en iedereen bestelde zelf een drankje. De grote soeppan werd naar buiten gedragen en we konden nu echt gaan eten. Slechts een persoon had andere afspraken en moest na een kopje soep jammer genoeg al weg, maar de rest schepte nog twee of zelfs drie keer de soep op. En de complimenten voor het recept van Linda waren lovend!

De plastic bakjes werden nog even gevuld met de overgebleven soep en ook het overgebleven brood werd verdeeld. De smeerseltjes waren helemaal op en ik had ook nog maar twee uien, wat melk en een flesje olijfolie om als ‘buit’ mee naar huis te nemen. We namen afscheid van elkaar en ik praatte nog even na met Brigitte. Ook zij was erg enthousiast en stelt haar keuken voor de komende fietstochten weer tot onze beschikking.

Meefietser Mirjam Bloem vroeg wel een aantal keren: “wanneergaanweweer.nl?” dus ik ga de komende tijd als een jekko aan de slag om de volgende te organiseren. Dit wordt de tomatensnoeproute als het oogstseizoen het toelaat, maar ook de snertroute werd al genoemd. Leuke ideetjes om mee verder te gaan puzzelen.

Ook ik kijk terug op een geslaagde dag en ik ga met de aandachtspuntjes aan de slag. Vooral de eindtijd wat later leggen is een belangrijke. Dan hebben we meer tijd om ook bij andere stalletjes even te stoppen.

Voor herhaling vatbaar!
En zij leefden nog lang, gezond en verzadigd…

‍♀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *