Stressvrij kerstdiner met streekproducten uit de Krimpenerwaard

Gastblog:
Stressvrij kerstdiner met streekproducten uit de Krimpenerwaard door kok
Esther van Leeuwe van Smaak van de Waard

De gure herfstdagen zijn aangebroken, en enkele tuinen hangen al vol met lampjes. Het is de tijd van warme chocolademelk, hangend op de bank. Denkend aan de mooie kerstdagen die eraan zitten te komen. En aan het kerstdiner natuurlijk. Ben je er al uit wat er gegeten gaat worden? Lees hieronder 8 tips om de avond stressvrij te laten verlopen!

Een slimme menukeuze is het halve werk
Een ontspannen dinnerparty begint met een slimme menukeuze. Stel een menu samen van gerechten die je al eerder gemaakt hebt en neem alle recepten nog eens goed door. Zo weet je wat je staat te wachten in de keuken. Kies gerechten die je van tevoren kunt voorbereiden (en doe dit ook!) Zo heb je gedurende de avond alle tijd en aandacht voor de gasten en sta je niet de hele avond in de keuken om iedere gang af te maken.

Benieuwd naar recepten met streekproducten die uitermate geschikt zijn voor de kerst? Bekijk dan de recepten van Smaak van de Waard op https://smaakvandewaard.nl/kookboek/. Bijvoorbeeld Gerookte makreel van Jan de Waard Visserij (Lekkerkerk), wilde gans van Het Wildhuys met blauwe bessen van Bessentuin de Rode Mus (beiden Berkenwoude), en een dessert van Afribol met rum-rozijnen (Capelle a/d IJssel).

Een goede voorbereiding is de andere helft van het werk
Denk een week van tevoren de logistiek van het diner uit. Welk servies gebruik je voor iedere gang? Uit welke glazen wordt gedronken? En heb je hier voldoende van? Is het linnengoed echt schoon, of is die rode wijn vlek van vorige keer er niet goed uitgegaan? Als je dit een week van tevoren doet dan heb je nog alle tijd om servies bij te kopen of het linnengoed nog eens te wassen. Maak een dag van tevoren het huis en de keuken goed schoon, zorg dat de kapstok voldoende ruimte heeft voor de jassen van de gasten, controleer of het servies en glaswerk goed schoon is en zet het vast klaar. Dek op de ochtend van het diner alvast de tafel.

Begin bijtijds met de voorbereidingen in de keuken. Gerechten als appel crumble, tiramisu, salade of quiche zijn gemakkelijk van tevoren te maken. Koken duurt altijd langer dan je denkt, dus begin ruim van tevoren. Het is prettiger om nog even rustig een kop thee te kunnen drinken voordat de gasten komen omdat alles al klaar is, dan om onder tijdsdruk nog die taart te bakken.

Delegeer kleine klusjes als een baas
Maak het jezelf gemakkelijk tijdens de avond zelf. Afruimen, borden uitserveren.. En laat je gasten zichzelf wijn en water bijschenken. Dit vinden ze vaak zelf ook prettig.

Voorkom bergen afwas door de vaatwasser alvast te draaien en uit te ruimen voordat de gasten komen. Zo is de vaat van het koken al weg, en kan je straks alle vuile borden meteen inruimen. Zet hem aan het eind van de avond aan. De vaat is dan de volgende ochtend schoon.

En dan de belangrijkste tip…
Ontspan! Het belangrijkste tijdens een dinnerparty is dat de gasten het naar hun zin hebben met elkaar. Je kan nog zo fantastisch gekookt hebben, maar als het gesprek aan tafel niet op gang komt zullen mensen toch niet met veel plezier terugkijken op de avond. Bijkomend voordeel: andersom geldt dit ook. Als je meerdere gangen serveert zal niemand met honger naar huis gaan, ook al is de taart voor het dessert mislukt. En als iedereen een gezellige avond heeft gehad dan doet dat er ook niet toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *